Alien - kahdeksas matkustajaAlien - kahdeksas matkustaja on sellainen elokuva, etten olisi sitä ensin halunnut nähdä elokuvakurssilla johtuen siitä, että olen erittäin herkkä kaikelle vähänkin pelottavalle. Onneksi kuitenkin sain todeta, ettei Alien ollut sillä tavalla pelottava, että menettäisin yöuneni, vaan pikemminkin se vain piti jännitystä yllä ja säikäytti välillä.

Elokuva on kokonaan kuvattu ja lavastettu studiolla ja avaruudellisen mielikuvan luomiseen on käytetty melko kliseisiä ratkaisuja. Avaruusalus itsessään on sisältä melko steriilin oloinen, vaikkakin joka paikassa kulkee ristiin rastiin erilaisia putkia ja johtoja. Välillä nuo putket ja johdot menevät ihan järjettömällä tavalla poikki, kun ovet avautuvat ja ovenpuolikkaat liukuvat erilleen toisistaan. Avaruusaluksesta itsestään muistan myös sellaisen yksityiskohdan, joka liittyi aluksen itsetuhomekanismiin, että huipputeknologialaitteeseen oli käytetty puutarhaletkua.
Ulkoapäin kuvattu avaruusalus on pienoismalli, eikä suinkaan satojen metrien pituinen aito alus. Joissain kohtauksissa, joissa näytetään avaruusaluksen pitkiä portaita, on avaruusalus tehty suuremman näköiseksi laittamalla lapsille avaruuspuvut päälle ja kävelemään portaat alas. Lapset kun ovat yleensä pienempiä kuin aikuiset, niin näin saatiin kaikki näyttämään ihmisten ympärillä suuremmalta.

Paikka, josta kahdeksas matkustaja lopulta tarttuu mukaan, on suuri luola, tai siis alienejen avaruusalus, jonka lattialla on valtavasti munia. Itse alus on rakennettu niin, että se näyttää kuin olisi jonkin valtavan olion sisällä. Tämä mielikuva on saatu aikaan selkärangan ja kylkiluiden näköisillä rakennelmilla. Alukseen on saatu uhkaavaa tunnelmaa aikaan The Wholta lainatuilla laservaloilla, bändi kun sattui elokuvan kuvausten aikaan olemaan lähistöllä.
Munan sisällä, josta kahdeksas matkustaja hyökkää ensimmäisen kerran, on läpikuultavaa ainesta, joka on valaistu. Sisällä myllertää ohjaajan käsi, kunnes varsinainen hyökkäys tapahtuu.

Koska elokuva on vanha ja pienellä budjetilla tehty, on siinä myös aivan järkyttävän kamalia ratkaisuja. Parhaiten muistuu mieleen legendaarinen alienin pako, kun se on kuoriutunut yhden miehistön jäsenen rinnasta ulos. Kohtauksessa öttiäinen pakenee nopeasti paikalta, näyttää kuin se olisi vain vetäisty pois narun avulla.
Toinen, mikä muistuu mieleen, on robotiksi paljastunut miehistön jäsen. Kun tämän pää on irronnut, sojottaa rikkoutuneista kohdista spagettia ulos, ja valuu sieltä myös maitoa ja kaviaariakin.

Itse muistan joskus lukeneeni itse alienin luojasta ja tämän teoksista artikkelin. Kyseisessä tietopläjäyksessä kerrottiin, että alien on vain yksi monista luojansa H. R. Gigerin fallosvaikutteisissta töistä. Tämän kyllä uskoo, kun katsoo alienin takaraivoa, vaikka mielellään tuota seikkaa ei elokuvaa katsoessa muistaisikaan. Giges on käsittääkseni myös työstänyt alienia enemmänkin, eikä vain sen verran että on saanut luotua olennon elokuvaa varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti