Saksikäsi Edward



Viimein elokuva, jonka opiskelija näytti, oli Saksikäsi Edward. Tässäkin oli hyvä panostaa lavasteiden tutkimiseen, koska olen nähnyt elokuvan ensimmäisen kerran alle kymmenenvuotiaana. Lavasteista vastaa taas Tom Duffield, jonka mainitsinkin jo Ed Woodia käsittelevässä tekstissäni olevan Tim Burtonin luottolavastaja.

Pilvi kertoi meille paljon kaikenlaista faktaa elokuvan lavasteista, josta en kaikkea kerennyt kirjoittaa. Sen kuitenkin sain ylös, että elokuva on kuvattu oikeassa lähiössä, josta on "vallattu" 50 oikeaa taloa. Kaikki nuo talot on maalattu eri pastellisilla sävyillä, jotka piti kuitenkin maalata kuvausten jälkeen takaisin ennalleen. Nukkekaupunkimaisessa lähiössä on seinät, ikkunankarmit, ovet, kaikki maalattu samalla sävyllä. Kuitenkin, vaikka talot ovat hyvin yksivärisiä, eivät talon isäntien autot ole talon kanssa samaa sävyä. Aamuisessa töihinlähdössä vaaleanpunaisesta talosta saattoi lähteä aivan hyvin keltainen auto. Sisältä talot ovat hyvin pelkistettyjä, perheessä jonka luokse Edward muuttaa, on olohuoneessa ehkä puolen huoneen kokoinen tyhjä lattia-alue, eikä seinilläkään ole paljoa mitään.
Pastellista sävyä on tuotu myös tv-studiolle, jossa Edward käy haastateltavana. Siellä on seinille maalattu ns. "pastellisoiroja".

Tutkimme elokuvan aikana, miten lähiö muuttuu Edwardin saavuttua läheisestä karusta linnasta ulkomaailmaan. Edwardin saksienkäyttökyvyn tultua ilmi jokaiseen pihaan ilmestyy jonkinlainen muotoiltu pensas. Tätä ennen ei lähiössä ollut pihoilla kuin nurmikkoa, ilmeisesti kaikki ajattelivat, että "Kyllä tuollainen hieno pensasviritys on sen arvoinen, että ostamme ison ison pensaan." Tämän muutoksen myötä naapurustosta tulee "hienompi" kuin mitä se aiemmin oli. Pensaat on Pilvin mukaan tehty verkosta, johon on punottu kasveja.

Linnasta meille selvisi sen verran, että siitä on tehty sekä pienoismalli, että julkisivusta oikean kokoinen lavaste. Sisätilat on myös rakennettu oikean kokoisina. Kaikki on sisällä suurta ja vanhaa, erityisen hienot ovat minun mielestä ylös johtavat portaat, jotka on tehty keskeltä vähän ohuemmiksi. Näyttää, kuin niillä olisi vuosisatoja eri sukupolvet jo kävelleet.
Linnan sisällä on myös erilaisia koneita ja robotteja, joita siellä asunut keksijämies on vuosien mittaan rakentanut. Yhdestä tällaisesta robotista mies myös saa innoituksen Edwardin rakentamiseen.  Piparikone on iso ja hieno, vaikka siinä ei mitään järkeä olekaan. Ehkä kananmuna ei niin siististi tuollaisenkaan koneen avulla rikkoutuisi joka kerta, eikä koneessa ollut oikeanlaiset sekoitusvispiläpäät (mitkä onkaan). Vispilät eivät edes koskeneet piparitaikinaa. Myös pipareita muoteilla leikkonut jalkakone oli hyvin epämääräisen oloinen, sen touhussa ei näyttänyt olevan mitään järkeä vaikka piparit sitten uunista täydellisinä tulivatkin. Kuitenkin kaikesta tuosta huolimatta tuo kyseinen kone on hyvin sympaattisen oloinen ja haluaisin maistaa koneen valmistamia pipareita.

Lopun jääveistoksistakin me puhuimme, Edward kun ryhtyy hiusten ja pensaiden jälkeen jään kimppuun. Jäästä aiheutunut "lumisade" on saatu aikaan muovin ja glitterin avulla. Toivottavasti ei ole glitteri ollut sitä samaa, jota kun vähän johonkin levittää, niin sitä löytyy vielä vuoden päästä sukanpohjasta - vaikka olisi kaksi kertaa muuttanut ja ne sukatkin pessyt useamman kerran. Ainakin osa jääveistoksista näyttää lopussa melko muovimaisilta, varmaan osa onkin sitä, osa sitten oikeaa jääveistoksiin tarkoitettua jäätä.
Tähän liittyen joku meidän ryhmässä vahvistikin minun epälykset siitä, miten noin kirkasta jääveistosjäätä tehdään. Jäätä ravistutetaan jatkuvasti pakastumisen ajan, jotta kaikki ilmakuplat lähtisivät pois ja jäästä tulisi niin kirkasta kuin vain mahdollista. Aina oppii jotain uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti