Moulin RougeMoulin Rouge, elokuva joka surettaa, ilostuttaa ja saa jopa väsymään kaikella sillä värien, yksityiskohtien ja ilottelun määrällä, oli meidän musikaaliteemaisen leffapäivän toinen elokuva. Tätä elokuvaa oli aika hyvä tutkia enemmän lavasteiden kannalta, koska olen nähnyt sen melko monta kertaa ja löytyy se tuolta hyllystä itseltäkin. Ja onhan elokuva myös saanut Oscarit parhaista lavasteista ja puvustuksista.

Elokuvassa on, kuten jo mainitsinkin, käytetty surutta valtavia määriä värejä ja yksityiskohtia, bling blingiä toki unohtamatta. Kuitenkin alussa olevassa Pariisin läpi tehdyssä kamerajuoksussa on kaupungista tehty melko väritön ja sarjakuvamainen, kunnes päästään Moulin Rougeen, Punaiseen myllyyn, jossa kaikki räjähtää silmille. Myllystä onkin tehty elokuvassa sellainen maamerkki, joka näkyy jokaisesta Pariisin ikkunasta, aivan kuten Eiffel-torni joka yleensä hoitaa tämän roolin.
Sisältä mylly on, kuten sanottua, hyvin runsas. Väreinä on paljon kultaa ja punaista, mikä kyllä sopii oikein hyvin teemanmukaisesti punaisten lyhtyjen alueella sijaitsevaan kabareepaikkaan. Mylly on sisältä hyvin teatraalinen ja liioiteltu, millä korostetaan vielä lisää sitä, että paikka oli tuon ajan Pariisin paras ilottelupaikka.

Punaisen myllyn vieressä sijaitsee elokuvan naispäätähden Satinen makuuhuone, joka on sijoitettu valtavaan elefanttiin. Elefantti on oikeasti rakennettu lavaste, jonka selässä sijaitsevalla tasanteella kuvatuissa kohtauksissa on täytynyt käyttää turvavaljaita elefantin korkeuden vuoksi.
Sisälle elefanttiin oli rakennettu ja sisustettu myllyn teeman mukaisesti hyvin koristeellinen tila. Suuri tila on jaettu osioihin väliseinien avulla, joissa on keskellä sydämenmuotoinen aukko ja seinämä muuten on koristeellista koukeroa. Satinen valtakunnasta tulee ehkä hiukan mieleen Intia, mikä sopii hyvin asiaan kun siellä esitetään ensimmäisen kerran herttualle ajatus täysin improtusta näytelmästä, jossa on Intiaa, sitarinsoittajaa, sulttaania sun muuta.

Kontrastia Punaisen myllyn läkähdyttäville väreille ja yksityiskohdille tuo elokuvan "pahiksen", herttuan, kotin. Herttua linna on hyvin pelkistetty ja tummasävyinen, joka paikassa näkyy tummaa kivipintaa. Kaikenkaikkiaan paikka näyttää hiukan ankealta ja jäykältä, mahdollisesti myös konservatiiviselta, kuten myös kylmältä. Sisällä ei ole paljoa ylimääräistä, lähinnä vain kaikki mitä tarvitaan naisen hurmaamiseen, eli hyvää ateriaa varten ruokapöytä, takka ja sänky, näiden lisäksi vielä jotain pientä mikä ei välttämättä ole niin oleellista hurmaushommissa.

Nippelinä muistan Leenan maininneen, että Satinen keinuessa Punaisessa myllyssä keinullaan olisi yksi jalkaa ylhäällä tukeva vaijeri jäänyt muokkaamatta näkymättömiin. En kyllä tiedä, että se sellaisenkin tuolta bongasi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti