sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Puunäyttö

Puunäyttönä meille annettiin tehtäväksi suunnitella asiakkaalle näkösuoja terassille. Näkösuojan siis pitäisi olla sellainen, että sitä voi laittaa useamman rinnakkain, suojata hiukan naapureiden uteliailta katseilta ja sitä pitkin pitäisi köynnöskasvien pystyä kasvamaan. Mitat olivat 1x1,5m ja asiakkaanamme toimi opettajamme Mauri.

Minäja Pilvi teimme näytön parina, muutamia eri ideoita heitettiin, mutta lopulta päädyimme tekemään loppuun asti version, jossa oli paljon ohuita rimoja ja kolme "hyllyä". Hyllyille saisi asettaa jotain mieleistään, vaikka kukkaruukun tai puutarhatontun jos siltä tuntuu.

Rimat olivat todellinen haaste, niiden tuli olla suoria ja juuri oikean pituisia, mutten koko näkösuoja olisi pilalla. Mittasimme rimat millilleen ja toivoimme sitten parasta, että olimme osanneet hommamme oikein. Ylä- ja alakehykseen porattiin neliönmalliset reiät, joiden syvyys sekin yritettiin saada mahdollisimman tarkaksi.
Kun osat olivat valmiita, teimme koekokoamisen, jossa emme lyöneet litsiliitoksia aivan pohjaan asti kiinni. Osat olisi ollut vieläkin vaikeampi irrottaa toisistaan, kuin se oli keveällä kokoamisella. Tässä vaiheessa huomasimme, että kokoaminen on oikeasti melko hankalaa, rimoja oli vaikea saada pysymään ja aseteltua paikalleen, vielä vaikeampi niitä oli pitää siinä oikeassa paikassa samalla, kun seuraavaa rimaa aseteltiin paikalleen.
Ai niin, litsiliitos näyttää vähän siltä, miltä sormet näyttävät silloin kun kädet ovat ristissä. Eli puun päihin jyrsitään koneellisesti "sormet".

Ensimmäinen kokoaminen
Varsinainen kokoaminen jännitti, olihan mukana tällä kertaa liima ja osat oli pakko saada melko nopeasti oikeille paikoilleen. Myös isojen puristimien kanssa oli hankaluutensa, kun vastakkaisista kulmista mitattujen pituuksien täytyi olla milliä tai kahta vaille samat.


Valmiiksi kootusta näkösuojasta hioimme koneita apuna käyttäen ylimääräiset litsiliitosten ylimääpäiset päät pois ja alkoi öljyäminen. Alunperin puhuimme suojan petsaamisesta, mutta koululta sattumalta löytyi juuri sopivan väristä öljyä, jota käytimme.
Öljyäminen oli helppoa, suti käyttöön vain, öljyämisen teimme muistaakseni kahteen kertaan, jotta saimme tasaisemman ja hiukan tummemman lopputuloksen.


Ihan valmis näkösuoja on mielestäni melko onnistunut, vaikka jostain syystä yksihyllyistä onkin hiukan kallellaan. Epäilen, ettemme saaneet rimoja painettua aivan reiän pohjaan asti, jolloin rimat vääntävät hyllyä vinoon. Saimme näkösuojan ainoina keväällä valmiiksi, vaikka se valmistuikin vasta viimeisenä koulupäivänä kunnon loppuspurtin voimin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti